Du er her: Hjem --> Tjenester --> Server

Server

Jeg kan installere, konfigurere og administrere Windows og Mac servere.

Windows Server

De forskjellige server-versjonene har sin motpart i et PC operativsystem (OS). Følgende systemer bygger på hverandre:

Mac Server

En Mac-server er et billig alternativ til en Windows-løsning. Selve programvaren, ServerApp, koster $20 (feb. 2015). I et mindre firma behøver man ofte ikke veldig kraftig maskinvare. Ofte kan en brukt MacMini gjøre jobben. Også Windows-klienter fungerer mot en Mac ServerApp filserver.

Synology

En Synology er en enkel datamaskin med stor harddisk. De egner seg godt som filservere eller backup-maskiner. En slik løsning gir en lav pris per enhet lagringsplass.

De har lagringskapasitet fra 4 terrabyte til 20 terrabyte eller mer. Synology er egentlig navnet på en produsent av "Network Attached Storage" (NAS), som per idag (feb. 2015) er ledende på dette markedet. Synology har et Linux-basert operativsystem (DSM - DiskStation Manager), og EXT4 filsystem. Den har programvare som gjør den tilpasset fildeling i både Windows og Mac miljøer (programvaren oversetter fra EXT4 til NTFS/FAT (Windows) og HFS+ (Mac)). Så interoperabilitet er innebygd.

VPN-server

For sikker tilgang til et nettverk er det anbefalt å benytte VPN (Virtual Private Network). Noen eksempler på når en VPN-løsning kan være aktuell:

En VPN løsning har den fordelen at all kommunikasjon er kryptert. For tilgang til nettverket benyttes autentisering (bruker/passord).

For brukeren fungerer VPN som om man var koplet på nettverket på vanlig måte (på nettverkets ruter). Dette i motsetning til Fjerntilgang til maskin, der man er inne på en enkelt maskin og får opp denne maskinens skjermbilde.

Mac server (ServerApp) har en innebygd VPN-server, og både Mac og Windows har innebygde klienter som fungerer mot denne. Synology har også innebygd VPN-server. Men det er best å ha VPN-serveren på nettverkets perimeter, dvs som en del av brannmuren.

Linux server

Linux er et gratis operativsystem som krever lite maskinressurser. Man kan derfor kjøre Linux på gammel hardware. En Linux-maskin kan brukes til mye, for eksempel:

Debian er en stabil, sikker og gratis Linux-versjon med mye bra programvare. Jeg bruker selv en Debian-server for backup.

Telefon: 67 20 71 21 / 92 60 51 57 Serverskap med mange servere