PC
Jeg har lang erfaring med PC (Windows), og endel erfaring med Mac, Linux og UNIX. Jeg har etterhvert god erfaring fra blandede miljøer - der det er både Windows og Mac og de skal samarbeide.
Nedenfor følger eksempler på jobber jeg gjør mye av, og noen tips i stikkordsform.
- 1. PC starter ikke
- 2. Windows krasjer
- 3. Virus
- 4. Periodisk vedlikehold
- 5. Treg PC
- 6. Kommer ikke på internett
- 7. Nettverk
- 7.1 Kablet nettverk
- 7.2 Trådløst nettverk
- 8. Data-opplæring
- 9. Installering av programvare
- 10. Hjelp ved kjøp av PC, annet utstyr, software
- 11. Printer, scanner, kopimaskin, fax, IP-telefon
- 12. Nettverks-kamera
- 13. Fjerntilgang til maskin
- 14. Dyndns, no-ip
- 15. Email
- 16. Backup (sikkerhetskopiering)
- 17. Data-migrering
- 18. Reinstallasjon av Windows
- 19. Data recovery / data rekonstruksjon
- 20. Sikker sletting av data
- 21. Blandet miljø (Windows, Mac, Linux, Synology)
- 22. Spesiallage og trekke nettverkskabler
- 23. Bygge PC og server
- 24. Synkronisere iPhone og Outlook kalender
- 25. Lage hjemmeside
- 26. Sonos lydanlegg
- 26. Remote tilgang til server over VPN med iPad
1. PC starter ikke
Om mulig, ta først backup av alle data man ønsker å beholde.
Hva er årsaken til feilen? Kartlegg hva som har blitt gjort med maskinen siden sist den startet som den skulle - har det akkurat blitt installert et nytt program, e.l.? Feiler maskinen før, under eller etter at Windows har startet?
Fremgangsmåte for feilsøking vil variere fra tilfelle til tilfelle.
2. Windows krasjer
Om mulig, ta først backup av alle data man ønsker å beholde.
Fremgangsmåte for feilsøking vil variere fra tilfelle til tilfelle.
3. Virus
Det er ikke alltid åpenbart om en PC har virus, eller om noe annet er feil. For å avgjøre dette bør harddisk og minne scannes med antivirus software. Indikasjoner på at det er virus:
- Maskiner med virus bli ofte veldig trege
- Maskinen har "rare" feil - eksempelvis feil fonter, ting har feil størrelse, etc.
- Programmer starter ikke. Er det kun et enkelt program som ikke starter kan feilen ligge i dette programmet, og man bør først undersøke her.
- Programmer starter av seg selv.
- Pop-up vinduer
- Uforklart prosessoraktivitet
- Uforklart nettverksaktivitet
- Uforklart harddiskaktivitet
4. Periodisk vedlikehold
En maskin i daglig bruk vil etterhvert gå tregere. Maskinen bør vedlikeholds hvert halvår, eventuelt hvert år, med tanke på å opprettholde hastighet og annen kapasitet.
- Er det unødvendige programmer og prosesser, som kan avinstalleres?
- Har maskinen nok RAM?
- Er det nok ledig plass på harddisken?
- Sletting av filer som ikke er i bruk (eksempelvis temporære filer)
- Er det filer som tar mye plass (bilder, musikk, video) som kan flyttes til en ekstern harddisk?
- Harddisk-defragmentering (NB: ikke for SSD)
- Slå av "bells and whistles" i Windows, for å frigjøre ressurser
- Justering av størrelsen på pagefile (sidevekslingsfil). Pagefile bør optimalt sette lagres på en annen harddisk enn operativsystemet.
- Oppdatere sentral programvare, som Windows og antivirus
- Man bør gjøre en manuell virusscan en gang i blant
- Høre med brukeren om det er bestemte problemer
5. Treg PC
Se Periodisk vedlikehold eller Virus.6. Kommer ikke på internett
Jeg kan hjelpe med å få internettforbindelsen til å fungere, samt sjekke at du får den hastigheten du betaler for
7. Nettverk
psdigital har mye erfaring med oppsett av datanettverk. Vi kan sette opp det meste av kablede og trådløse nettverk for privatbruk og for bedrifter. Vi kan også trekke nettverkskabler i lokalet.
Se også under Nettverk for mer info (bl.a. om mer avanserte bedriftsnettverk).
7.1 Kablet nettverk
Design, oppkopling, konfigurasjon. Feilsøking og reparasjon. Sikkerhet.
7.2 Trådløst nettverk
Design, oppkopling, konfigurasjon. Feilsøking og reparasjon. Sikkerhet er spesielt viktig for den trådløse delen av et nettverk, fordi uvedkommende behøver ikke fysisk tilgang til nettverksutstyret. Stikkord: passord, slå av WPS, ikke ha ruteren på den første adressen i nettverket.
Er det problemer som manglende dekning, ustabil dekning og varierende hastighet kan jeg feilsøke og i mange tilfeller rette. Noen stikkord: plassering av trådløspunkt/antenne, frekvensvalg (2.4GHz eller 5GHz), wifi-teknologi 802.11-standard (a/b/g/n/ac), kanalvalg (1-13, 1-19), andre forstyrrende wifi-nettverk, annet forstyrrende elektronisk utstyr, etasjeskiller og vegger i materialer som ikke slipper gjennom wifi-signaler, andre fysiske hindringer, oppgradere firmware, oppgradere driver til trådløse kort, sette opp repeater, feilkonfigurert utstyr.
Vi har teknisk utstyr for å hjelpe med feilsøking av wifi-nettverk.

Fig. 1 Visualisering av wifi-nettverk. Kan brukes for feilsøking, eksempelvis ved dårlig dekning pga støy fra nettverk hos naboer.

Fig. 2 Vi har Gigahertz-Solutions utstyr for måling av elektromagnetisk stråling. Dette kan hjelpe med å feilsøke trådløsnettverk og andre teknologier basert på elektromagnetisk stråling. Vi kan også måle magnetiske felt og elektriske felt.
Ved innkjøp av utstyr til forbrukerformål er Linksys ofte et bra valg. Mange andre merker er også bra. I det siste har det kommet systemer for hjemmebruk som er basert på "mesh-teknologi". Et eksempel på dette er google-wifi. Her har man en hovedruter kablet til kontakten for internett inn i huset. Deretter plasseres flere wifi aksesspunkter rundt i boligen der man ønsker dekning. Wifisignaler kommuniseres trådløst (eller med kabel, hvis man har slik infrastruktur) mellom aksesspunktene slik at man kan få dekning også i vanskelig tilgjengelige rom og arealer. Mesh anlegg settes ofte opp med en mobilapp. De er enkle å sette opp. Det er enkelt å få god dekning. De er relativt dyre - omtrent 1500 kroner per aksesspunkt. Hver enhet må ha strøm så det må være strømkontakt i nærheten - eventuelt PoE. Systemet er ikke optimalt når det gjelder hastigheter og stråling fordi det er internkommunikasjon mellom enhetene. En god fremgangsmåte er å forsøke å få dekning uten et mesh nettverk (for eksempel med bare en mesh enhet, konfigurert og plassert riktig), og så ty til mesh dersom det viser seg vanskelig.
Et profesjonelt Wifi-anlegg som fungerer bra er Ubiquity.
Jeg er opptatt av helsemessige aspekter rundt teknologi. Om stråling fra mobiler, wifi osv er helseskadelig eller ikke er det delte meninger om. Jeg foretrekker å ha en føre-var holdning. Ved oppsett av trådløsanlegg vil jeg forsøke å oppnå ønsket dekning og hastighet uten at det blir mer stråling enn nødvendig. Blant annet bør man unngå å ha trådløspunkter på soverom fordi man lurer på om det påvirker søvnen. Jeg gir gjerne råd rundt dette. Til syvende og sist er det selvsagt kunden som bestemmer. Physicians for safe technology.
8. Data-opplæring
For eksempel - hvordan brenne en musikk-CD, hvordan benytte et bestemt program. Hvordan komme igang med en WordPress blogg. Diskusjon rundt katalogstruktur. Diskusjon rundt arbeidsprosess. PC-tips, Mac-tips.
9. Installering av programvare
- På arbeidsstasjon
- Klient-server installasjon (nettverks-programvare)
- Løsninger der dataene ligger lagret i en nettsky
10. Hjelp ved kjøp av PC, annet utstyr, software
Ut fra en behovsanalyse, samt budsjett, kan jeg komme med en begrunnet anbefalling.
Flere og flere ønsker "grønne" materialer i dagliglivet. Dette er meget aktuelt også for elektronisk utstyr - både med tanke på miljø (fotavtrykk under produksjon, resirkulerbarhet, giftige materialer) og med tanke på helse for brukerne (avgass og kontakt med giftige materialer). psdigital er opptatt av disse tingene og kan gi innspill. Dell, HP og Apple er tre firmaer som tar slike betraktningene mer og mer på alvor. Se for eksempel Greenpeace green electronics.
11. Printer, scanner, kopimaskin, fax, ip-telefon
Installasjon, problemløsning.12. Nettverks-kamera
Installasjon, problemløsning, trekking av kabler.13. Fjerntilgang til maskin
Eksemplvis ønsker man tilgang til hjemme-PC'en når man er på hytta, eller man vil ha tilgang til jobb-PC'en når man er hjemme.
14. Dyndns, no-ip
Dyndns (eller no-ip) gjør at du kan bruke din dynamiske internett-IP som om den var statisk. Dette er aktuelt eksempelvis ved oppsett av fjerntilgang og web-kamera.
15. Email
- Inngående email: POP3 eller IMAP
- Utgående email: SMTP
- Microsoft Exchange
16. Backup (sikkerhetskopiering)
En bedrift bør ha en backup-løsning, spesielt dersom data-tap vil medføre betydelige tap av verdier og/eller tid. Årsaker til data-tap kan være harddisk-havari, datavirus, datainnbrudd fra hackere, hærværk, tyveri, brann, oversvømmelse, en laptop som mistes. Tilbakeføring av data fra en backup kalles restore (gjenoppretting).
En backup-strategi er gjerne et kompromiss mellom kostnad, manuelt arbeid for en eller flere av de ansatte (tidsbruk, kompetanse), og sikkerhet for at strategien fungerer.
- Backup-dataene bør lagres på et annet geografisk sted enn original-dataene. Da er du ikke bare beskyttet mot harddisk-krasj, men også mot tyveri, brann, oversvømmelse.
- Test at backup fungerer. Og ikke minst: test at restore fungerer.
- En backup-løsning bør baseres på lite manuelt arbeid. Manuelle rutiner tar tid, og kan føre til feil. For eksempel bør man ha automatiske rutiner for overvåkning av at backupen går som den skal og ikke feiler.
- En manuell rutine man derimot bør ha er å jevnlig teste at backup/restore fungerer. Muligens bør man også ha en enkel, manuell rutine for overvåkning, i tillegg til en automatisk.
Avhengig av bransje kan det være forskjellige krav til en backup-løsning. Noen krav kan være lovbestemte. Data kan være konfidensielle, for bedriften, og for bedriftens kunder (eksempelvis personnummer). Skal backupen lagres på kryptert form? Skal backuptrafikk over nettverket være kryptert? Kan backupen ligge på en server eid av et utenlandsk selskap, geografisk lokalisert utenfor landets grenser? Kan backupen lagres hos et annet norsk selskap, eller ønsker vi å selv eie og drifte backup-maskinen? Hvor lenge må dataene lagres? Hvor ofte skal data backes opp (kontinuerlig? hver time? daglig? ukentlig?). Hva skal det tas backup av? Speiling eller inkrementell backup?
Hvordan foregår en restore?
- Nedlastning av data over nettet. Ulempen er at det kan ta lang tid. Nettverkshastighet og mengde data avgjør om dette er veien å gå.
- Tilsendt lagringsmedie (CD/DVD/harddisk) i posten (eller bud, UPS). Ulempen er at det kreves manuelt arbeid (og dermed tid, kostnad, mulighet for feil), og forsendelsestid.
- Backupen skjer til en maskin man selv eier, som befinner seg i geografisk nærhet men ikke på samme sted som original-dataene. Eksempelvis står maskinen hjemme hos en ansatt. Restore av mindre datamengder skjer over nettet. Ved store datamengder setter man seg i bilen, kjører dit backupen er og gjør restore til en bærbar harddisk.
Backup over nettet til en egeneid maskin plassert hjemme hos en ansatt kan i noen tilfeller være en god løsning. Det behøver ikke være så dyrt (viktigste innsatsfaktorer er internettlinje, maskin med stor harddisk, software), det er oversiktlig og man har kontroll på egne data, restore er enkelt, raskt og billig. Har man en gammel maskin som står ledig kan denne settes opp som backup-maskin (behøver ikke ha samme OS som kilde-maskinen). Dersom man vil kjøpe nytt, kan en Synology være et godt valg. Dette er en enkel Linux-maskin med stor harddisk. Prisen per terrabyte er lav.
17. Data-migrering
Data-migrering er flytting, og eventuell prosessering, av data fra et lagringssystem til et annet. Dette kan være aktuelt dersom
- Gammelt lagringssystem er i ferd med å gå fullt.
- Man må bytte ut en database med en ny, eksempelvis fordi front-end (programmet som benytter databasen) skal endres
Enkel flytting av data skjer med copy-paste fra GUI eller et enkelt OS-script. Ved prosessering må man fort lage et dataprogram. Et enkelt eksempel på prossesering er at man før hadde ett enkelt databasefelt for Navn, mens man i ny løsning vil ha to felt - ett for Fornavn, og ett for Etternavn.
18. Reinstallasjon av Windows
Noen tilfeller der reinstallasjon av Windows er aktuelt:
- Maskin med "mye" virus
- Maskin som går tregt, og det ikke hjelper med periodisk vedlikehold
- Feil i Windows update - maskinen blir ikke oppdatert. En slik feil kan oppstå dersom oppdateringer innstalleres mens maskinen er i ferd med å skru seg av, og brukeren bryter strømmen før oppdateringen er ferdig.
- Feil på harddisken som ikke kan repareres med chkdsk
- Det er ønskelig å repartisjonere harddisken
- Oppgradere OS, eksempelvis fra XP eller Vista til Win8
Ved reinstallasjon av operativsystemet vil alle data og programmer slettes. Ved en reinstallasjon leveres maskinen tilbake i komplett, klar-til-bruk stand. Det vil i utgangspunktet si:
- Backup, og tilbake-kopiering, av data som ønskes bevart
- Harddisk formattering, ny Windows installeres
- Avinstallerer uønsket pre-installert programvare (Norton..)
- Installerer oppdaterte drivere, Windows oppdateringer og antivirus
- Konfigurerer email
- Konfigurerer Windows firewall, Automatic updates og gjerne Performance
- Konfigurerer cloud-tilknytning (eller slå dette av dersom du ikke vil ha det).
- Installerer basis-programvare som Adobe Reader (eller en annen pdf-leser, som FoxIt eller Sumatra) og Microsoft Office (eller OpenOffice)
- Kunden kan ha ytterligere ønsker. Eksempelvis:
- Printer-programvare? Scanner?
- Workgroup eller domain?
- Dropbox? (ikke min anbefalling .. pga datasikkerhet. Men brukes av mange.)
- Flere partisjoner? Flere harddisker? Flere operativsystem (dualboot eller multiboot)?
19. Data recovery / data rekonstruksjon
Har du ved et uhell slettet eller på annen måte mistet data? Jeg gjør enklere jobber innen data rekonstruksjon. Er det data av stor verdi som har gått tapt, bør du kontakte en spesialist, eksempelvis IBAS (www.ibas.no).
20. Sikker sletting av data
En fil som slettes ved å trykke "Delete" fjernes ikke fra maskinen - kun en referanse til filen slettes. Det betyr at det med spesiell programvare er mulig å rekonstruere data. For at det skal være umulig å rekonstruere data fra en harddisk, må hele harddisken overskrives, en eller flere ganger. Å eksempelvis reinstallere operativsystemet sletter ikke alle data (bare i de områdene som overskrives). For bedrifter eller privatpersoner med sensitive data på utstyr som skal avhendes, er sikker sletting ofte nødvendig. Dette kan jeg bistå med.
21. Blandet miljø (Windows, Mac, Linux, Synology)
- Sette opp fildeling mellom maskiner med forskjellig operativsystem.
- Hjelp med Parallels på Mac. Parallels er software som muliggjør kjøring av Windows på en Mac.
22. Spesiallage og trekke nettverkskabler
Jeg kan lage nettverkskabler med spesialtilpasset lengde, og trekke/montere slike. Aktuelt dersom du ønsker internett i deler av huset der den trådløse ruteren har dårlig dekning. Eller kanskje du vil slå av den trådløse delen av ruteren, for å oppnå et innemiljø med mindre stråling (er stråling helseskadelig?). To tilleggsfordeler er at et kablet nettverk er både raskere og mer stabilt.
23. Bygge PC og server
Å sette sammen en PC fra enkeltdeler er en fin måte å lære på. Min primære arbeidsstasjon er alltid en hjemmebygd PC - så vet jeg den er stabil. En server jeg har gående 24/7 er også hjemmebygd. Det vanskeligste er å designe et system der komponentene fungerer bra sammen. Kjøling er også viktig å tenke på.
Jeg har, med skrutrekker i hånd, gjort hardware-reparasjoner på mange maskiner.
Dersom du har problemer med å få et hjemmebygg til å fungere kan jeg hjelpe med feilsøking. Jeg kan også gi designtips.
24. Synkronisere iPhone og Outlook kalender
Apple-produktet iPhone er muligens "state-of-the-art" mobiltelefon (feb. 2015). Outlook er muligens state-of-the-art email klient. Outlook på Windows-maskin er 100% Microsoft. Både iPhone og Outlook har kalender-funksjon. Når man er ute på farten legger man inn avtalene i iPhone. På kontoret legger man gjerne inn avtalene i Outlook. Da er det viktig at disse to enhetene synkroniseres - slik at en ny avtale som legges til iPhone automatisk også legges til Outlook, og omvendt. Dette kan jeg hjelpe med å sette opp.
Også synkronisering av iPhone og Outlook kontakter kan settes opp.
25. Lage hjemmeside
Jeg lager en og annen hjemmeside.
26. Sette opp Sonos lydanlegg
Har jeg etterhvert endel erfaring med, her er noen ord om Sonos.
27. Remote tilgang til server over VPN fra iPad
Du er ute på en befaring med din ipad, og behøver tilgang til dokumenter (Excel, Word, pdf osv) på kontornettverket.