Du er her: Hjem --> Annet --> Datatips --> Oversikt over innholdet på harddisk

Oversikt over innholdet på harddisk

Når en harddisk begynner å gå full vil man ofte ønske å frigjøre plass. Dette kan gjøres ved å slette filer man ikke behøver (eller flytte data til en filserver eller en ekstern harddisk). Kanskje er det kataloger der det ligger store mengder data, som godt kan slettes. Eller enkletfiler som er store. Isåfall kan man slette her, og utsette innkjøp av mer harddisk. Å bruke Explorer (PC) og Finder (Mac) til å finne slike kataloger tar ofte lang tid.

Programmet WinDirStat analyserer harddisken på en PC og gir en grafisk fremstilling av hvordan dataene ligger lagret - både hvor på harddisken og hvor mye data det er snakk om. Dette gjør at det er enkelt å finne ut om det er betydelige mengder data som kan slettes.

Det finnes tilsvarende program for Mac - Disk Inventory X, eller GrandPerspective. Og for Linux - KDirStat eller QDirStat.

Case1: min egen harddisk

Jeg har en selvbygget PC der C partisjonen er en SSD harddisk på 231GB. Den er 71% full.

WinDirStat analyse av Peder sin harddisk.

Fig. 1 WinDirStat analyse av Peder sin harddisk, 23. mai 2019. Grafikken i nedre del av bildet illustrerer filene. Vi ser at det er mange små filer, men også noen store. Vi vil sjekke om det er mulig å slette noen av de store. Vi kan klikke i grafikken for å få frem mer informasjon om hver enkelt fil.

WinDirStat, analyse av Peder sin harddisk, detalj.

Fig. 2 Detalj, WinDirStat analyse av Peder sin harddisk, 23. mai 2019. Den største filen viser seg å være en Camtasia fil - lages av programmet Camtasia, som er et program med mulighet for å ta filmopptak av det som skjer på egen skjerm. Denne filen kan sannsynligvis slettes. Dermed får vi frigjort 7.9GB bare der. De to nest største filene er en pagefil på rundt 6GB og en hibernatefil på rundt 3GB. Jeg har lite RAM på min maskin, bare 8GB, så jeg må ha en pagefile (det er en gammel maskin som ikke støtter mer enn 8GB, men den gjør fortsatt jobben, så da gidder jeg ikke kjøpe ny, jeg trimmer den heller litt). Jeg bruker aldri hibernate funksjonen så den kan slås av og dermed får vi frigjort 3GB til.

Case2: Maskin oppgradert til 64GB RAM

En PC ble oppgradert fra 16GB RAM til veldig mye, nemlig 64GB. Kort tid etter fikk vi problemer med at harddisken gikk full. Det var litt uklart hva som hadde skjedd og vi installerte og kjørte WinDirStat.

WinDirStat analyse av harddisk, RAM er 64GB.

Fig. 3 WinDirStat analyses. Vi ser at det er to filer som er mye større enn resten. Og den største av dem er gigantisk.

WinDirStat analyse av harddisk, RAM er 64GB, detalj.

Fig. 4 Den gigantiske filen er hiberfil.sys. Dette er en fil som RAM kopieres ned i når maskinen går i dvale modus (hibernation). Dette er en modus der maskinen nesten ikke bruker strøm, samtidig som den kommer raskere opp og gå igjen enn dersom den slås av. Grunnen til at hiberfil.sys plutselig er blitt så stor er fordi RAM ble oppgradert - med veldig stor RAM kapasitet må også denne filen være stor - for å få plass til RAM dataene. Da vi ikke bruker hibernate funksjonen ble løsningen å slå denne av. Det kan gjøres ved å kjøre cmd-vinduet i Administrator modus, og så kjøre kommandoen powercfg -h off. Den nest største filen, pagefil.sys, brukes dersom en maskin går tom for RAM. Noe det ikke er noen stor fare for i dette tilfellet. Så vi konfigurerer slik at denne maksimalt kan være 1GB. Deretter restarte maskinen og kjøre WinDirStat igjen.

WinDirStat analyse av harddisk, RAM er 64GB, etter at hibernation funksjon er slått av og pagefil.sys er redusert til 1GB.

WinDirStat analyse av harddisk, RAM er 64GB, etter at hibernation funksjon er slått av og pagefil.sys er redusert til 1GB. Nå ser bildet ganske annerledes ut. Maskinen var nå helt fin å bruke.

Case3: Maskin der C:\Windows\TEMP ble gigantisk

Vi tok backup til en PC. Det viste seg at maskinens harddisk gikk full mye fortere enn forventet. Ved å bruke WinDirStat fant vi fort ut at årsaken var at maskinen genererte svært mange Windows log-filer. Årsak og løsning fant vi hver.

Kort oppsummet:

Referanser

  1. Component-Based Servicing (cbs.log) causes all drive space to be consumed
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7/solved-component-based-servicing-cbslog-causes-all/0b91bea0-31b5-42a1-8293-e9040c4eedfa
  2. The Four Best Free Tools to Analyze Hard Drive Space on Your Windows PC
    https://www.howtogeek.com/113012/10-best-free-tools-to-analyze-hard-drive-space-on-your-windows-pc/
Telefon: 67 20 71 21 / 92 60 51 57 Sommerfugl som tar av