Du er her: Hjem --> Annet --> Blog --> Restore Edge tabs og sesjon

Gjenskape tabs (sesjon) i Edge etter datakrasj

I Microsoft sin browser Edge kan man ha mange internettsider åpne samtidig, en i hver sin tab. Innen IT brukes ofte ordet "sesjon" (session). Begrepet er ikke strengt definert. Det brukes løst. En sesjon er assosiert med datautveksling over en tidsperiode. Slik utveksling har en start og en slutt - så en sesjon starter, eksisterer i en periode og så opphører. Man kan si det er assosiert med en historikk - noen data ble utvekslet før andre data. Man kan si at hver tab i Edge er assosiert med sin egen sesjon. Man kan også si at Edge, fra programmet starter til det avsluttes, er assosiert med en sesjon. Ofte foregår datautvekslingen i en sesjon mellom to noder (maskiner). En tab i en browser utveksler ofte data med flere forskjellige webservere. Så her kan man si at en sesjon kan ha flere enn to noder involvert. Man kan også si at kommunikasjonen med hver enkelt webserver representerte en egen sesjon.

Jeg brukte i en periode Edge og hadde oppe mange tabber på en gang. Ved arbeidsdagens slutt lukket jeg programmet ved å trykke på X'en oppe i hjørnet, og slo av datamaskinen. Neste dag når jeg åpnet Edge ble alle tabbene åpnet automatisk (dette er en konfigurering i Edge og de fleste andre browsere). Så en dag krasjet datamaskinen. Jeg fikk ikke logget inn på Windows. Dette problemet ble løst, men tabbene i Edge var forsvunnet. Dette var noe i nærheten av et datatap fordi her var det informasjon jeg ønsket å lese. Hvordan lagrer Edge internettadressene knyttet til hver tab? Var det mulig å finne tilbake til internettsidene jeg hadde oppe?

Det viste seg - i Windows 10 styres dette i katalogen

C:\Users\peder\AppData\local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\
MicrosoftEdge\User\Default\Recovery\Active\

kan også skrives som

%LocalAppData%\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AC\
MicrosoftEdge\User\Default\Recovery\Active\

Her ligger .dat filer. Det er en fil per tab. Og noen ekstra filer også. Og en eller to filer som begynner med RecoveryStore. Hvis man skal finne tilbake til gamle tabs må man ha disse .dat filene fra en backup e.l. Det man kan gjøre:

Edge Win10 to aapne tabs katalogen Active.

Fig. 1 Active folderen når Edge er åpen med to tabs.

Edge Win10 lukket applikasjon katalogen Active.

Fig. 2 Active folderen når Edge applikasjonen er lukket. Når vi åpner Edge igjen er det disse filene den leser for å rekonstruere tabbene fra siste sesjon.

Referanser

  1. Winaero make edge browser open tabs from previous browsing session
    https://winaero.com/blog/make-edge-browser-open-tabs-from-previous-browsing-session/
  2. How to restore session in microsoft edge
    https://stackoverflow.com/questions/34117660/how-to-restore-session-in-microsoft-edge
Telefon: 67 20 71 21 / 92 60 51 57 psdigital logo tema