Du er her: Hjem --> Annet --> Blog --> Sonos SonosNet vs hjemmets wifi

Sonos på husets wifi eller eget Sonos-wifi

Et Sonos musikkanlegg består typisk av trådløse kombinerte forsterkere og høyttalere. Disse forsterkerhøyttalerne kan plasseres rundt i huset, og kontrolleres fra en spiller i form av en mobilapp fra Sonos. Det finnes også spiller for PC og Mac. Med spilleren kan man kan spille musikk fra en forsterkerhøyttaler, eller flere, forskjellig musikk på forskjellige forsterkerhøyttalere osv. Det er flere forskjellige forsterkerhøyttalere med litt forskjellig utseende men stort sett samme funksjonalitet - Play:1, Play:3, Play:5 generasjon1, Play:5 generasjon 2.

Sonos logo liten

Sonos er et ganske avansert system som også er brukervennlig - både i oppsett og bruk. Det enkleste oppsettet er å ha et fungerende trådløsnettverk i huset som Sonos benytter. All kommunikasjon (forsterkerhøyttaler-forsterkerhøyttaler, spiller-forsterkerhøyttaler) går dermed over husets wifi-nettverket. Et minus med å sette det opp på denne måten er at Sonos vil bruke av kapasiteten på wifi-nettverket. Så det blir mindre båndbredde til internett surfing, streame filmer osv.

En alternativ måte å sette det opp på er å la Sonos sette opp sitt eget trådløsnettverk i huset, som bare Sonos bruker - SonosNet. Dette er på 2.4GHz båndet. Man må passe på å sette det opp slik at det bruker en annen kanal enn husets egne wifi-nettverk - slik at man unngår forstyrrelser mellom de to. 2.4GHz båndet er delt opp i 11 kanaler. Kanalene 1, 6 og 11 overlapper ikke. Dersom det ikke er andre wifi nettverk i huset (eksempelvis fra naboen) er det gunstig å velge kanal 1 for husets wifi-nettverk og kanal 6 eller 11 for SonosNet. Dette gjøres enkelt på ruteren og i Sonos spilleren.

Altså:

Sonos logo stor Sonos logo stor Sonos er et roterbart palindrom!

Det siste alternativet kalles et "Boost" oppsett. Man må kable en Sonos forsterkerhøyttaler til husets switch (i hjemmenettverk er ofte husets ruter og husets switch samme boks). Da forstår Sonos at det skal settes opp ett eget Sonos wifi-nettverk (SonosNet). De andre Sonos enhetene vil automatisk kople seg på SonosNet. Istedenfor å kable en forsterkerhøyttaler kan man kjøpe en Sonos Boost og la denne kablet til husets switch. Sonos Boost brukes bare for nettverkstilkopling, ikke som forsterkerhøyttaler.

I Sonos-appen kan man enkelt sjekke at alle Sonos-enhetene er koplet på SonosNet og ikke på husets wifi-nettverk. Gå til "About my Sonos System", der det er informasjon om hver enkelt enhet i ditt Sonos-nettverk. Hver enhet har enten WM:0 (koplet på SonosNet) eller WM:1 (koplet på wifi). Med WM:0 er altså minst en enhet koplet med kabel til husets switch.

Kable deler av Sonos-anlegget

Dersom en forsterkerhøyttaler er i en egen del av huset der det er dårlig dekning til SonosNet, kan denne falle ut. Dersom det finnes mulighet for kabling, er dette en veldig god måte å få denne på SonosNet igjen. Kopler man enheten til husets switch med en ethernetkabel vil Sonos automatisk forstå at kommunikasjon skal gå gjennom ethernetkabelen. Man får bedre kvalitet på styring og musikk.

Alle forsterkerhøyttalerne til Sonos har et ethernet uttak. Har man valgt et SonosNet oppsett er det gunstig å kable så mange forsterkerhøyttalere som mulig. Med kablet netterk får man alltid et raskere, mer stabilt og sikrere nettverk, og med mindre potensielt helseskadelig stråling.

Resett Sonos

Vi vil typisk resette Sonos dersom enheten skal selges. Kanskje vil vi også gjøre det dersom den skal koples på et nytt nettverk.

Factory-reset Sonos ved å trekke ut strømkontakten, vent et minutts tid. Deretter press inn Play/Pause (Play:1, Play:3, Play:5 (gen1), Connect, Connect:Amp and Playbar) eller Connect (Sonos One, Play:5 (gen2), Boost, Bridge, Sub and Playbase) knappen mens du samtidig setter i stikkontakten. Hold knappen inne inntil lyset på enheten begynner å blinke orange-hvitt. Slipp knappen. Når enheten er resatt vil det blinke grønt-hvitt.

Referanser

 1. Cabling player1 where the wifi is bad
  https://en.community.sonos.com/setting-up-sonos-228990/cabling-player1-where-the-wifi-is-bad-6808983
 2. Factory resetting a Sonos product
  https://support.sonos.com/s/article/1096?language=en_US
 3. Setting Up Sonos
  https://www.youtube.com/watch?v=uitIT-nSrr4
 4. Connecting Sonos to a New Router
  https://www.youtube.com/watch?v=nv1TxouAbU0

Sonosapp1 og Sonosapp2

Dette skrives 5. januar 2022. No er det to Sonos apper for mobilen. Sonosapp1 og Sonosapp2. Sonos utstyr foer 2016 er Sonosapp1 kompatible. Sonosutstyr fra 2016 og nyere er Sonosapp2 kompatible.

Sonos fant ut at de ønsketen hardware funksjon som gikk på automatis firmware oppdatering. Dette kunne ikke det gamle utstyr gjore. Sonos valgte rett og slett ålage ny app og nytt hardware som var kompatibelt med dette kriteriet. Dermed finnes et naa egentlig 2 separate Sonos anlegg. Sonos1 og Sonos2. Høyttalere og annet utstyr fra før 2016 kommer ikke opp i Son2 appen. Høyttalere fra 2016 nyere kommer ikke opp i Sonos1 appen.

Alle Sonos hardware er merket med serial number. De første 4 sifrene i dette inneholder måned og år utstyret er fra. Så man kan sjekke denne merkingen for å se om utstyret er Sonos1 eller Sonos2. Vanligvis er utstyr fra 2016 eller nyere Sonos2. Og utstyr fra før 2016 Sonos1. Ved aa logge inn paa sonos hjemmesiden med sin bruker faar man ogsaa en oversikt over eget utstyr og om det er sonso1 eller sonos2. Det som til syvende og siste bestemmer generasjonen er sannsynligvis hvilken app utstyret kommer opp i.

Sonosapp paa iphone og android

Når dette skrives, 5. januar 2022. Nyeste iOS er versjon 1. Nyeste Android er versjon 12.

Baade Sonosapp1 og Sonosapp2 på iPhone krever iOS 12.0 eller nyere.

Baade Sonosapp1 og Sonosapp2 krever Android 8.0 eller nyere.

Jeg har både en iphone og e Samsung Galaxy android mobiltelefon. Den jeg bruker til daglig er Android telefonen. Den har lav stråling. Og jeg liker denfforovrig også bra.

Jeg kjopte en iphone5 kjøpt på finn.no. Den er 32 bit. Siste 32bits iphonen. Apple har slluttet å støtte 32 bits iphoner. Min iPhone kan maksimalt ha iOS 10.3.4. Så den kan ikke kjøre Sonoappene. Så må skaffe meg en ny iphone.

Den eldste Samsung Galaxy telefonen som kan kjøre android 8.0 ser ut til å være GalaS7. Fra wikipedia siden wikipedia ios12.

Jeg er en miljoverner og liker ogsaa aa spare penger. saa synes det er dumt naar firmaer som sonos ikke lager apper som er kompatible med gammelt hardware. Det burde vart paabudt at man tenkte paa dette. miljovern i praksis.

Sonosapp paa windows 10

Sonos lager appen sin ogsaa for datamaskin. baade pc og mac. foer saa hadde de en pc versjon som kunne brukes. dessverre har de naa fjernet funksjonalitet der. man kan eksempelvis ikke legge til en ny hoyttaler med pc programmet. Man maa bruke mobil appen. Merkelig politikk.

Telefon: 67 20 71 21 / 92 60 51 57 Sonos utvalg