Du er her: Hjem --> Annet --> Blog --> Sonos SonosNet vs hjemmets wifi

Sonos på husets wifi eller eget Sonos-wifi

Et Sonos musikkanlegg består typisk av trådløse kombinerte forsterkere og høyttalere. Disse forsterkerhøyttalerne kan plasseres rundt i huset, og kontrolleres fra en spiller i form av en mobilapp fra Sonos. Det finnes også spiller for PC og Mac. Med spilleren kan man kan spille musikk fra en forsterkerhøyttaler, eller flere, forskjellig musikk på forskjellige forsterkerhøyttalere osv. Det er flere forskjellige forsterkerhøyttalere med litt forskjellig utseende men stort sett samme funksjonalitet - Play:1, Play:3, Play:5 generasjon1, Play:5 generasjon 2.

Sonos logo liten

Sonos er et ganske avansert system som også er brukervennlig - både i oppsett og bruk. Det enkleste oppsettet er å ha et fungerende trådløsnettverk i huset som Sonos benytter. All kommunikasjon (forsterkerhøyttaler-forsterkerhøyttaler, spiller-forsterkerhøyttaler) går dermed over husets wifi-nettverket. Et minus med å sette det opp på denne måten er at Sonos vil bruke av kapasiteten på wifi-nettverket. Så det blir mindre båndbredde til internett surfing, streame filmer osv.

En alternativ måte å sette det opp på er å la Sonos sette opp sitt eget trådløsnettverk i huset, som bare Sonos bruker - SonosNet. Dette er på 2.4GHz båndet. Man må passe på å sette det opp slik at det bruker en annen kanal enn husets egne wifi-nettverk - slik at man unngår forstyrrelser mellom de to. 2.4GHz båndet er delt opp i 11 kanaler. Kanalene 1, 6 og 11 overlapper ikke. Dersom det ikke er andre wifi nettverk i huset (eksempelvis fra naboen) er det gunstig å velge kanal 1 for husets wifi-nettverk og kanal 6 eller 11 for SonosNet. Dette gjøres enkelt på ruteren og i Sonos spilleren.

Altså:

Sonos logo stor Sonos logo stor Sonos er et roterbart palindrom!

Det siste alternativet kalles et "Boost" oppsett. Man må kable en Sonos forsterkerhøyttaler til husets switch (i hjemmenettverk er ofte husets ruter og husets switch samme boks). Da forstår Sonos at det skal settes opp ett eget Sonos wifi-nettverk (SonosNet). De andre Sonos enhetene vil automatisk kople seg på SonosNet. Istedenfor å kable en forsterkerhøyttaler kan man kjøpe en Sonos Boost og la denne kablet til husets switch. Sonos Boost brukes bare for nettverkstilkopling, ikke som forsterkerhøyttaler.

I Sonos-appen kan man enkelt sjekke at alle Sonos-enhetene er koplet på SonosNet og ikke på husets wifi-nettverk. Gå til "About my Sonos System", der det er informasjon om hver enkelt enhet i ditt Sonos-nettverk. Hver enhet har enten WM:0 (koplet på SonosNet) eller WM:1 (koplet på wifi). Med WM:0 er altså minst en enhet koplet med kabel til husets switch.

Kable deler av Sonos-anlegget

Dersom en forsterkerhøyttaler er i en egen del av huset der det er dårlig dekning til SonosNet, kan denne falle ut. Dersom det finnes mulighet for kabling, er dette en veldig god måte å få denne på SonosNet igjen. Kopler man enheten til husets switch med en ethernetkabel vil Sonos automatisk forstå at kommunikasjon skal gå gjennom ethernetkabelen. Man får bedre kvalitet på styring og musikk.

Alle forsterkerhøyttalerne til Sonos har et ethernet uttak. Har man valgt et SonosNet oppsett er det gunstig å kable så mange forsterkerhøyttalere som mulig. Med kablet netterk får man alltid et raskere, mer stabilt og sikrere nettverk, og med mindre potensielt helseskadelig stråling.

Resett Sonos

Vi vil typisk resette Sonos dersom enheten skal selges. Kanskje vil vi også gjøre det dersom den skal koples på et nytt nettverk.

Factory-reset Sonos ved å trekke ut strømkontakten, vent et minutts tid. Deretter press inn Play/Pause (Play:1, Play:3, Play:5 (gen1), Connect, Connect:Amp and Playbar) eller Connect (Sonos One, Play:5 (gen2), Boost, Bridge, Sub and Playbase) knappen mens du samtidig setter i stikkontakten. Hold knappen inne inntil lyset på enheten begynner å blinke orange-hvitt. Slipp knappen. Når enheten er resatt vil det blinke grønt-hvitt.

Referanser

 1. Cabling player1 where the wifi is bad
  https://en.community.sonos.com/setting-up-sonos-228990/cabling-player1-where-the-wifi-is-bad-6808983
 2. Factory resetting a Sonos product
  https://support.sonos.com/s/article/1096?language=en_US
 3. Setting Up Sonos
  https://www.youtube.com/watch?v=uitIT-nSrr4
 4. Connecting Sonos to a New Router
  https://www.youtube.com/watch?v=nv1TxouAbU0
Telefon: 67 20 71 21 / 92 60 51 57 Sonos utvalg